Koti bisnes Ahola Transport – luotettavia maakuljetuspalveluja jo 60 vuotta

Ahola Transport – luotettavia maakuljetuspalveluja jo 60 vuotta

307
0

Kun Oyj Ahola Transport Abp:n konsernijohtajan Hans Aholan isä Helge Ahola nosti kuusivuotiaan poikansa upouuden kuorma-auton kyytiin, tiesi tämä heti, mitä haluaa tehdä isona. Tänä vuonna kuusikymppisiään viettävä perinteikäs kuljetusalan konserni on laajentunut Aholan johdolla Pohjoismaihin, Baltiaan sekä Itä-Eurooppaan samalla, kun konseptia on hiottu asiakkaiden tarpeiden mukaan.


Helge Ahola perusti yrityksensä vuonna 1955, jolloin Suomeen rakennettiin infraa kohinalla. Seuraavalla vuosikymmenellä otettiin maanrakennuskuljetusten lisäksi repertuaariin mukaan polttoainekuljetukset. Rahtia yhtiö alkoi kuljettaa 1970-luvulla, jolloin Hans Ahola tuli mukaan isänsä yritykseen.

– Aloin jo noin viisitoistavuotiaana visioida yrityksen tulevaisuutta. Tulin yritykseen sora-autonkuljettajaksi alle parikymppisenä vuonna 1972 ja ensimmäisen ulkomaankuljetuksen tein seuraavana vuonna Ruotsiin, Hans Ahola kertoo.

Hän halusi kehittää yhtiön rahtiliikennettä sekä laajentaa toimintaa ulkomaille. Norjan liikenne alkoikin jo 1970-luvulla. Hansin nuoremmat veljet Hans, Nils ja Rolf tulivat mukaan seuraavalla vuosikymmenellä, ja he ovat myös yrityksen omistajia.

– Kun isä kuoli 1982, otin vetovastuun yrityksestä. 1980-luvun lopulla suuntauduimme kaupan ja teollisuuden kansainvälisiin kuljetuksiin. 1990-luvun laman kynnyksellä päätimme erottua kilpailijoista kehittämällä Ahola Transportin oman dynaamisen logistiikan online-konseptin, jota ohjataan asiakastarpeen mukaan. Konsepti purikin oikein hyvin, hän kertoo.

1990-luvun aikana konsepti paketoitiin toiminnalliseksi järjestelmäksi, josta tuli aivan oma IT-ratkaisuja logistiikka-alalle tarjoava yritys. 

– 2000-luvulla aloitimme kuljetukset Pohjoismaiden lisäksi myös Baltiaan sekä Itä-Eurooppaan.

Vuonna 2007 erikoiskuljetukset yhtiöitettiin omaksi yritykseksi jonka nimeksi tuli AT Specialtransport Oy. Se on erikoistunut projekti- ja erikoiskuljetuksiin kotimassa sekä kansainvälisesti. Vuonna 2015 muodostettiin kuljetus- ja logistiikkakonserni, jonka muodostavat kolme yhtiötä: emoyhtiö Ahola Transport Oy, joka on erikoistunut kansaivälisiin kuljetuksiin, erikoiskuljetusyhtiö Oy AT Special Transport Ab sekä IT- ja logistiikkapalveluihin keskittyvä Oy Attracs Ab. Kuljetus- ja logistiikkakonserni listattiin tänä syksynä Tukholman Aktietorgetiin.

– Haluamme olla logistiikka-alaa uudistava Pohjoismaiden johtava kuljetusalan yritys. Tavoitteenamme on kehittää dynaamisen logistiikan kokonaishallintaa digitalisoimalla ja optimoimalla palveluja ja rakentamlla kokonaisvaltaisia logistiikkakonsepteja asiakkaalle.

– Ainoa tapa löytää asiakkaille heitä hyödyttäviä palveluja on kehittyä ja uudistua sekä laajentumalla ulkomaille. Olemme suomalainen yritys, jonka vientituotteena on logistiikkaosaaminen, Ahola summaa. 


Teksti: Eila Aalto

Ahola Transport | Oyj Ahola Transport Abp

maantie- ja erikoiskuljetukset, projektilogistiikka, ajoneuvokuljetukset

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit