Koti international Black Bruin – transmissionslösningar redan i 60 år

Black Bruin – transmissionslösningar redan i 60 år

Finländska Black Bruin Oy planerar och tillverkar hydraulmotorer, rotatorer och styrsystem för arbetsmaskiner, virkesavverkningsutrustningar och industri. Under den 60-åriga historien har Sverige blivit ett viktigt marknadsområde för företaget.

364
0
Black Bruin produktsortiment omfattar motorer från små 400 cm3:s modeller till grova, över 20 000 cm3 stora industrimotorer

– Våra kunder är bland annat tillverkare av skogs-, gruv-, såg- samt pappers- och cellulosamaskiner, exportens andel av produktionen är nästan 80 %. Våra motorer, som grundar sig på radialkolvstekniken, är som bäst i applikationer som kräver kraftöverföring i låg hastighet med högt vridmoment. Vårt produktsortiment omfattar motorer från små 400 cm3 :s modeller till grova, över 20 000 cm3 stora industrimotorer. Inriktningen är att utveckla båda ytterligheterna i modellsortimentet och svara på marknadsefterfrågan, berättar exportutvecklingschef Markku Latvala.

Maskinell virkesavverkning driver tillväxten

Black Bruin -produkterna har flera tillämpningar inom skogsindustrin. Enligt Latvala är företagets läge ”mitt i skogsmarknaden” nära de nordiska maskinproducenterna och entreprenörerna viktig. Sakkunskap om sektorn, betjäningskapaciteten och den medelstora organisationens flexibilitet ses som tydliga konkurrensfördelar. Utvecklingsarbetet görs utifrån kundbehov och målet är att vara den mest eftertraktade partnern för att leverera hydrauliklösningar.

– Vi levererar rotatorer och matarvalsmotorer för skördaraggregat och drivmotorer samt styrsystem för traktorsläpvagnar. Dessutom används motorerna i skogsmaskinernas körtransmission, lunningsvinschar, fräsar, samt röjaggregat. Rotatorerna har visat sig vara starka, precisa och långlivade i bruk och deras servicebehov är litet. Det här är en tydlig fördel i virkesavverkningen, när man strävar efter produktivitet, fortsätter Latvala.

RH3016 är Black Bruins nyaste rotator, som konstruerats speciellt för kraftiga skördare. 

– De drivande släpvagnarnas andel i Norden och Mellaneuropa ökar hela tiden, särskilt i skogssläpvagnar har navmotordriften ökat snabbt. Vi har ett nära samarbete med axeltillverkarna och till exempel BPW:s drivande axel AGRO Drive som lanserades år 2017 har fått ett bra mottagande även bland lantbruks- och dumpervagnstillverkarna. Då vagnarnas och lasternas vikter ökar blir drivningens betydelse viktigare, när man kommer åt att arbeta även i svåra förhållanden och i utmanande terräng.

Lång erfarenhet även av industritillämpningar

Black Bruins rötter sträcker sig till den år 1959 utvecklade SISU-navmotorn. För produkten fanns mycket snabbt tillämpningar i hemlandets och Sveriges pappers- och cellulosaindustri, var de fortfarande är i användning.

– För industribruk levererar vi nuförtiden kraftiga S-seriens motorer, vars egenskaper lämpar sig väl för krossar, spindlar, vinschar och transportörer. Vi kan erbjuda mervärde, vilket märks som effektivare arbete och processer hos kunden, avslutar Latvala.

I Sverige är Black Bruins officiella samarbetspartner HydX AB, som garanterar omfattande support nära kunden.

Black Bruin

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit