Koti koulutus Elämä ehjäksi eron jälkeen

Elämä ehjäksi eron jälkeen

112
0
Avioero tai puolison kuolema on yksi elämän kovimmista kriiseistä. Surun ja pettymyksen keskellä pitäisi silti järjestellä ja suunnitella omaa elämää eteenpäin. Se on monille tässä tilanteessa liki ylivoimaista.

Ero puolisosta jättää elämään vaikeasti paikattavan aukon etenkin vuosikymmeniä kestäneen parisuhteen jälkeen. Eläkeliiton sopeutumisvalmennuskursseilla tapaa kohtalotovereita ja saa elämäänsä uusia eväitä alan ammattilaisilta.

Erityisen kivuliasta eroaminen on myöhemmällä keski-
iällä tai jo eläkkeellä oltaessa. Surun ja pettymyksen keskellä pitäisi silti järjestellä ja suunnitella omaa elämää eteenpäin.

Se on monille tässä tilanteessa liki ylivoimaista.

Edellä kuvatut tilanteet ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi myös Eläkeliiton suunnittelijalle Anu Korhoselle. Hän on kuullut vastaavia tarinoita Erosta eheäksi- ja Yhtäkkiä yksin-kursseilla, joita Eläkeliitto järjestää yli 50-vuotiaille eronneille ja leskille.

– Omassa elämässä on voinut tapahtua sitä ennen jo paljon muutakin. Lapset ovat aikuistuneet ja muuttaneet pois kotoa. Jos on jääty jo eläkkeelle, niin päivissä ei ole enää entiseen tapaan ohjelmaa eikä tuttua työyhteisöä. Toinen puolisoista saattaa kokea, ettei pariskunnalla
ole enää juuri mitään yhteistä. Silti ero voi tulla kumppanille täytenä yllätyksenä, Korhonen kertoo.

Ero tuo häpeän tunnetta 

Nyt jo eläkeiässä olevalle sukupolvelle eroaminen ja siitä kertominen voi olla hyvinkin vaikeaa. Avioero tai leskeys voi olla kova isku myös taloudellisesti.

– Eroamiseen liittyy vanhemmalla iällä edelleen häpeää. Myös luonteva yhteydenpito entisen puolison sukulaisiin ja tuttaviin voi tuntua vaikealta, vaikka taustalla on usein vuosikymmeniä kestäneitä ystävyyssuhteita, Korhonen toteaa.

Eläkeliiton kursseilla avataan myös näitä solmuja, mutta samalla kudotaan uusiakin verkostoja.

– Välillä virtaavat kyyneleet, mutta enemmän kuuluu naurua eli eivät nämä mitään surukursseja ole Monet pitävät toisiinsa yhteyttä myös kurssien jälkeen,  Korhonen lisää.

www.elakeliitto.fi /sopeutumisvalmennus