Koti international FOODDUCK®-påläggsdoserarna, som främjar en hållbar utveckling och cirkulär ekonomi, har landat i...

FOODDUCK®-påläggsdoserarna, som främjar en hållbar utveckling och cirkulär ekonomi, har landat i Sverige

FOODDUCK®-påläggsdoseraren är en finsk innovation som har uppfunnits för att underlätta vardagen i brödstationer och serveringslinjer samt för att minska svinnet.

303
0
Med FOODDUCK®-doseraren kan pålägget serveras mer hygieniskt än förut.

Timo Sorsavirta, uppvuxen i ett finskt familjebolag, grundade Foodduck Oy år 2012 och företaget började utveckla apparaten. I slutet av 2014 lanserades den första FOODDUCK®-påläggsdoseraren på marknaden. Apparaterna har varit i omfattande användning i Finland i fem års tid.

År 2019 expanderade verksamheten till Sverige och de första apparaterna och påläggen levererades förra sommaren. För närvarande används FOODDUCK®-doserare redan runtom i Sverige. Företagets kunder är bland annat skolor, daghem, restauranger, storkök och äldreboenden.

Bolaget håller sig i framkant avseende megatrender och teknologi

Den ekologiska, moderna och smarta FOODDUCK®-påläggsdoseraren gör att mängden plastavfall minskar avsevärt. Samtidigt förbättras kundupplevelsen då brödstationen hålls ren och inbjudande. 

Matsvinnen är en av de främsta utmaningarna i framtiden och företaget vill lösa detta när det gäller pålägg. Den automatiska doseraren och avancerade tekniken möjliggör en effektiv användning av påläggsförpackningen. ”Apparaten utnyttjar IoT-teknik och våra nya, ännu smartare lösningar ger realtidsinformation om bland annat påläggsförbrukning och användningen av apparaten, och systemet hjälper oss att optimera underhållet av apparaterna”, berättar VD Sorsavirta.

Verksamheten bygger på ett koncept där apparaterna leasas och alltid omfattas av ett serviceavtal. ”Vi bygger apparaterna av högkvalitativa komponenter och säkerställer därigenom att deras livscykel är så lång som möjligt”, sammanfattar Sorsavirta.

Foodduck Oy finns i Finland på listan över de mest intressanta företagen inom den cirkulära ekonomin.

Foodduck Oy blickar mot Sverige och även andra exportmarknader. Produkten och tekniken är patenterad i Europa och USA. 

Foodduck

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit