Koti kuluttajalle Hyviä uutisia – jokainen voi vaikuttaa suolistomikrobistoonsa

Hyviä uutisia – jokainen voi vaikuttaa suolistomikrobistoonsa

Hyvinvoivan suoliston mikrobisto on tasapainoinen yli 1500 bakteerilajin seos. Tasapaino järkkyy ruokavaliomuutosten, erikoisdieettien, lääkkeiden (antibiootit, kipulääkkeet) tai stressin seurauksena. Köyhä mikrobisto viittaa usein elimistön tulehduksellisiin sairauksiin. Tasapainoinen mikrobisto vaikuttaa suolen seinämän kuntoon ja ravintoaineiden imeytymiseen. Se estää taudinaiheuttajien toimintaa, vahvistaa vastustuskykyä, hillitsee tulehduksia ja tuottaa erilaisia tarpeellisia yhdisteitä, kuten vitamiineja, rasvahappoja ja serotoniinia. Ruokavalio vaikuttaa mikrobiston kautta yksilökohtaisesti terveyteemme.

199
0
Patentoidut GutGuide®-suolistotuotteet on kehitetty eri kohderyhmille: ProVillus ja Provillus50+ herkälle sopivat eri ikäryhmien ärtyneelle suolistolle ja ProBifido-kasvikuidut tukevat bakteerien vaikutuksia. ProDiet-bakteeri + kuitutuote ehkäisee viskeraalisen rasvan kertymistä.

Bakteerilajien tasapainon ja osuuden omassa suolistossaan voi tutkituttaa suomalaisessa laboratoriossa. Hyvä uutinen on, että jokainen pystyy vaikuttamaan omaan mikrobistoonsa: ruokavaliomuutokset näkyvät jo noin 2–3 viikossa.

Sydän- ja verisuonitautien riski

Ientulehdusbakteerien yhteys verisuonitauteihin on tunnettua ja niitä on löydetty myös suolisto-ongelmien yhteydessä (IBS). Suun mikrobisto on koko elimistön ensimmäinen suojamuuri. Terveessä suussa on vallalla Streptococcus salivarius maitohappobakteerit ja niitä voi lisätä suun ja nielun suojaksi ToothGuide®
-purutableteilla. 

Ärtynyneen suoliston mikrobisto

Terveessä suolistossa bakteerit pystyvät ehkäisemään tulehduksia ja ei-toivottujen bakteerien toimintaa. Tulehduksellisissa sairauksissa (Chronin tauti, IBD, keliakia, reuma) mikrobiston on todettu poikkeavan normaalista ja hyödyllisten bakteerien osuus on vähentynyt. Myös ärtyneen suolen (IBS) mikrobisto on tutkimusten mukaan epätasapainoinen. Mikrobistoa voidaan korjata yksilökohtaisesti ruokavaliolla sekä bakteeri- että kuitulisillä.

Allergiat ja atopia

Lapsuudessa kehittyvä mikrobisto on yhteydessä allergioiden ennaltaehkäisyyn. Immuunijärjestelmä vahvistuu ja kehittyy bakteereille altistuttaessa. Suolistosta on myös yhteys ihoon. Atooppisesta ihosta kärsivillä on usein köyhä mikrobisto. Hyödyllisiä bakteerilajeja voi myös ’’ruokkia’’ erityisesti kuitupitoisilla tuotteilla.

Mikrobistolla yhteys painonhallintaan

Epätasapainoisella mikrobistolla on todettu yhteys viskeraalisen rasvan (vatsaontelon ja sisäelinten rasva) kertymiseen. Tietyt bakteerilajit ja lajiköyhä mikrobisto korostuvat ylipainoon taipuvaisilla. Ruokavalion muutoksilla ja bakteerituotteilla tasapainoon voidaan vaikuttaa. Henkilökohtaisia muutoksia voi seurata esim. GutGuide -suolistomikrobistoanalyysillä.

Mieliala

Suolistomikrobiston hyödylliset bakteerit tuottavat mielialaan vaikuttavaa serotoniinia ja mikrobiston epätasapaino näkyy serotoniinin määrässä. Epätasapaino on liitetty myös unen laatuun. Jokaisen mikrobisto reagoi eri ravintoaineisiin eri tavoin ja ainoastaan kokeilemalla löytyy itselle sopiva ruokavalio.

Teksti: Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Gutguide

GutGuide Oy on suomalaisten mikrobiologien vuonna 2012 perustama yritys, jonka oma laboratorio sijaitsee Halikossa. GutGuide käyttää patentoitua sytometriateknologiaa suun ja suoliston mikrobianalyyseissä ja hyvinvointituotteiden kehityksessä. GutGuide-laboratorio tarjoaa analyysipalveluja tutkimusryhmille, terveydenhuollon ammattilaisille, yrityksille ja yksityishenkilöille (henkilökohtainen suolistoindeksi).

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit