Koti bisnes Icopalin PolarTop Noxite-kateratkaisu nostaa esiin katoilla piilevän potentiaalin

Icopalin PolarTop Noxite-kateratkaisu nostaa esiin katoilla piilevän potentiaalin

128
0

Noxite-kateratkaisu avaa mahdollisuuden valjastaa rakennusten kattopinnatkin ekologisesti kestävään ja ympäristöystävälliseen rakentamiseen.

Rakennusten kattopinnoilla piilee valtava – useimmiten hyödyntämätön – potentiaali. 

– Vesikatto on perinteisesti mielletty rakennuksen ulkovaipan suojaksi. Täytyy kuitenkin muistaa, että katto muodostaa rakennuksen suurimman yhtenäisen pinnan, joten se tarjoaa valtavan potentiaalin esimerkiksi virkistyskäyttöön aurinkoenergian hyödyntämisestä puhumattakaan, Icopalin tuotepäällikkö Mikko Nikander painottaa.


Noxite – ekologinen ja kestävä pohja tulevaisuuden kattorakentamiseen

Icopal-konsernin kehittämä Noxite-ratkaisu avaa omalta osaltaan mahdollisuuden rakentaa ekologinen ja kestävä pohja tulevaisuuden kattorakentamiseen. Noxite-katto on nimittäin ilmaa puhdistavaa katto. 

– Se tarkoittaa, että bitumikate on pinnoitettu Noxite-sirotteella, joka auringon, tuulen ja sadeveden vaikutuksesta neutraloi ilmasta ympäristölle haitallisia typen oksidipäästöjä vähäiseksi määräksi nitraattia.

Tuotteena PolarTop Noxite on pintakermi, jonka pinnalla on ilmaa puhdistava Noxite-sirote. 

– Sirotteen puhdistava vaikutus perustuu sen sisältämään titaanioksidiin, joka on myrkytön, elintarvikkeidenkin valmistuksessa käytettävä aine. Kivisirote muodostaa bitumikermin päälle kestävän pinnan, joka ei kulu pois. Näin Noxite-katteen ilmaa puhdistava vaikutus kestää koko katon eliniän.


Noxite-katto vähentää ilmakehän saastekuormitusta

Mutta mitä ympäristölle haitalliset typen oksidit sitten ovat? 

– Typen oksidipäästöjä syntyy fossiilisen polttoaineen palamisen sivutuotteena liikenteessä, energiantuotannossa ja teollisuudessa. Viimeisen 20 vuoden aikana liikenteen päästöt ovat pudonneet ajoneuvojen tiukentuneiden päästömääräysten ja entistä puhtaampien polttoaineiden ansiosta, mutta typen oksidipäästöjä ei ole juurikaan onnistututtu pienentämään.

Noxite-bitumikate vaikuttaa lähiympäristön hengitysilman laatuun ja vähentää osaltaan ilmakehän saastekuormitusta, sillä 130 m2 kokoinen Noxite-pinnoitettu katto kykenee puhdistamaan ilmasta saman verran typen oksideja kuin Euro5-päästöluokiteltu bensiinikäyttöinen henkilöauto tuottaa 15 000 ajokilometrin aikana.

Noxite-bitumikermeillä on katettu yli 300 000 neliötä suomalaisia kattoja. 

– Tämä määrä Noxite-katetta puhdistaa yli tuhannen auton vuosittaiset typen oksidipäästöt.


Moninkertaiset ekologiset arvot

Noxite-katto tuottaa myös muuta lisäarvoa. Vaalean värin ansiosta se vähentää myös rakennuksen energiankulutusta, sillä vaalea pinta ei ime auringon lämpöä kuten perinteinen, musta bitumikate. Sen vaikutuksesta rakennuksen jäähdytykseen käytettävän energian tarve vähenee.


 

CMJN de base
Näin Noxite toimii: UV-säteily aktivoi titaanidioksidin. Titaanioksidi toimii katalyyttinä ja muuntaa typenoksidit vähäiseksi määräksi nitraattia. Nitraatti huuhtoutuu katolta sadeveden mukana.Tampere-talo astuu tulevaisuuteen vihrein askelin

Noxite-kate on erinomainen valinta ympäristövastuullisille yrityksille ja yhteisöille, kuten esimerkiksi Pohjoismaiden suurimmalle kongressi- ja kulttuurikeskus Tampere-talolle. Astetta ekologisemman kattomateriaalin valinta istuu hyvin Tampere-talon toimintaperiaatteisiin.

– Ekologiset arvot ovat meille tärkeitä ja olemme tyytyväisiä, että olemme valinneet Tampere-talon kattosaneeraukseen Noxite-katemateriaalin. Meille positiivinen yllätys oli se, että muiden ekologisten arvojen lisäksi sen Noxite-katteen pintakin pysyy todella puhtaana, sillä sammalkasvusto ei sen pinnassa viihdy. Se saa aikaan kustannussäästöä pienempinä puhdistuskustannuksina, kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto kertoo.

Keittiön arkivihreät katolta

Tampere-talossa aiotaan hyödyntää kattopinnat myös muutoin. 

– Rakennamme katolle kevään aikana viherhuoneen, jossa aiomme viljellä arkivihreät keittiömme tarpeisiin. Tulevaisuudessa hyödynnämme kattopinta-alaa myös rakentamalla sinne valmiudet aurinkokennovoimalalle.

Teksti: Mia Heiskanen

Icopal Oy

Icopal Oy kuuluu kansainväliseen Icopal-konserniin, joka on Euroopan johtava kate- ja vedeneristysmateriaalien valmistaja sekä kattourakoinnin ja kattohuoltopalvelujen markkinajohtaja Pohjoismaissa. Icopal tarjoaa täyden palvelun ratkaisuja rakennusten ja rakenteiden suojaamiseen ja peittämiseen. Päätuotteitamme ovat kate- ja vedeneristämismateriaalit ja niihin liittyvät rakennusmateriaalit.

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit