Koti asuminen Kauniin ja historiallisen Raaseporin vetovoima kasvaa

Kauniin ja historiallisen Raaseporin vetovoima kasvaa

Arki sujuu historiallisessa ja kauniissa Raaseporissa. Kaikki palvelut ovat lähellä ja asuminen on edullista. Monet pendelöivätkin töihin lähikaupunkeihin löydettyään unelmakotinsa Raaseporin viihtyisiltä puutaloalueilta, saaristosta, ruukkiympäristöstä tai idylliseltä maaseudulta. Pinta-alaltaan laajasta kaupungista löytyy jokaiselle juuri omanlaisensa koti funkistalosta punaiseen tupaan ja perunamaahan.

2197
0
Raasepori on vetovoimainen ja muuttovoittoinen kaupunki – se on myös pinta-alaltaan Uudenmaan maakunnan laajin. Jokainen löytää täältä itselleen sopivan asumismuodon, kertovat kaupungin päätöksenteosta, elinvoimasta ja palveluista osaltaan vastaavat Jennifer Gammals (vas.), Benita Öberg, Linnéa Henriksson, Jeanette Bäckström ja Tina Nordman.

Kaupunkina muuttovoittoinen Raasepori on nuori, vain kymmenen vuoden ikäinen. Se syntyi, kun Tammisaari, Karjaa ja Pohja yhdistyivät ja nimesivät uuden kaupungin Raasepori-linnan mukaan, joka historia ulottuu ainakin vuoteen 1378.  Pitkiä historia on myös alueen yritystoiminnalla, sillä Raaseporin vanhin ja samalla Suomen vanhin yritys, Fiskars Group, sai alkunsa jo vuonna 1649.

Vuosisatojen saatossa elinkeinotoiminta on monipuolistunut ja erityisesti matkailualan yrityksiä on alueella runsaasti. 

– Meillä käy paljon turisteja ihailemassa kaunista kaupunkiamme. Varsinkin kulunut kesä oli hyvä. Koronasta huolimatta kaupunkiin perustettiin myös uusia yrityksiä. Monipuoliset palvelumme tarjoavatkin asukkaille ja turisteille paljon koettavaa ja nähtävää niin pienkaupunki-idyllin, saariston kuin historian ystäville, kertoo kehityspäällikkö Jennifer Gammals. Hän kertoo, että kaupunki tekee paljon yhteistyötä alueen koulutuslaitosten, te-palvelujen sekä yrittäjäyhdistysten kanssa, jotta yritykset saisivat ammattitaitoista työvoimaa.

– Laaja valokuitukaapelointimme mahdollistaa myös tehokkaan etätyöskentelyn, samoin hyvät junayhteydet pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Kaupunkimme asukasmäärä onkin kääntynyt kasvuun, iloitsee Gammals. 

Hyvät yhteydet helpottavat arkea

Raaseporin hyvät yhteydet Turkuun olivatkin yksi syy, miksi nykyinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Linnéa Henriksson perheineen muutti kaupunkiin 15 vuotta sitten, vaikka työpaikka  onkin Åbo Akademissa. 

– Arkemme täällä on ollut helppoa. Tammisaarelaistuimme aikoinamme hyvin nopeasti, sillä pieni kaupunki on helposti hahmotettavissa ja muihin tutustuminen on luontevaa. Teini-ikäisten lasten äitinä arvostan suuresti sitä, että tiedämme lastemme kaverit sekä heidän vanhempansa. 

– Valtuuston puheenjohtajana tehtäväni on huolehtia, että päätöksenteko on selkeää, jotta kaikki ymmärtävät mitä päätetään ja minkä vuoksi, sanoo Henriksson. 

Rusinat kolmesta pullasta

Kolmen kunnan yhdistyessä on niistä voitu poimia eri toimialojen parhaat käytännöt.

– Yhdistyminen on ollut sosiaali- ja terveyspalvelujen kannalta mielenkiintoista ja haastavaa. Eri kunnissa on ollut erilaisia hyviä käytäntöjä, joita nyt kaikki voivat hyödyntää.  Pärjäämme pienenä kuntana, mutta teemme paljon yhteistyötä muiden, erityisesti naapurikuntien kanssa, kertoo sosiaali- ja terveysjohtaja Benita Öberg. Hän näkee tärkeimpänä tehtävänään huolehtia, että kuntalaiset saavat laadukkaita lähipalveluja asuinpaikasta riippumatta.  

Kaikki Raaseporin palvelut tarjotaan ruotsiksi ja suomeksi. Ei riitä, että henkilökunta on pätevää, vaan sen pitäisi myös osata molempia kieliä. Tämä haaste näkyy erityisesti lääkäreiden ja sosiaalityöntekijöiden rekrytoinneissa. 

– Teemme jatkuvasti kehittämistyötä ja henkilökuntamme on aktiivisesti siinä mukana. Meillä on paljon projekteja meneillään, ja iloksemme pääsimme mukaan myös työllisyyden kuntakokeiluun, kertoo Öberg. 

Korona on näkynyt myös Raaseporin sosiaali- ja terveyspalvelujen kysynnässä ja siten vaikuttanut kaupungin talouteen. Se on tiukoilla, kuten muissakin maamme kunnissa.  Taloushallinnosta kaupungissa vastaa talouspäällikkö Jeanette Bäckström.

– Meillä on pieni ja osaava tiimi, joka tuottaa talouspalvelut kaupungille ja liikelaitoksille. Kehitämme jatkuvasti taloushallinnon joustavuutta ja digitaalisia palvelujamme, jotta voimme tuottaa laadukkaita palveluja päätöksentekoa varten.

Kattava palveluverkosto

Raaseporin päiväkoti- ja kouluverkosto on laaja. 

– Teimme äskettäin palveluverkkoselvityksen ja iloksemme saatoimme todeta päiväkoti-, koulu-, kansalaisopisto- ja kirjastopalvelujen sekä liikuntatilojen olevan hyvällä mallilla kaikissa taajamissamme. Pystymme mm. tarjoamaan lähes kaikille lapsille vanhempien toiveiden mukaisen päiväkotipaikan, kertoo sivistystoimen johtaja Tina Nordman

Kaupunki tukee lapsille ja nuorille erilaista toimintaa tarjoavia seuroja. Esimeriksi liikuntatiloista ei peritä vuokraa lainkaan, kun käyttäjät ovat alle 18-vuotiaita. 

Raasepori

  • Asukkaita 27 600 (2019)
  • Kielijakauma: ruotsi n. 65 %, suomi n. 31 %, muut n. 4 %
  • Pinta-ala 2178 km², josta vesialueita 1035 km2
  • Saaria: 1300
  • Kesämökkejä: 6400
  • Yrityksiä: yli 2800

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit