Koti bisnes Korona koettelee myös esimiestyötä

Korona koettelee myös esimiestyötä

Koronapandemian myötä moni työyhteisö on levittäytynyt etätöihin kotikonttoreihin ja päivittäinen yhteydenpito hoidetaan tapaamisten sijaan puhelin- ja verkkoyhteyksin.

329
0
”Muutokseen ei tosiaankaan riitä se, että siirrytään konttorilta etätöihin. Myös johtamisen ja esimiestyön on muututtava, mikäli halutaan menestyä”, Esimiesakatemian toimitusjohtaja Hannu Säkkinen tähdentää.

Osalle henkilöstöstä itsenäinen ja omatoiminen etätyö on voinut tarjota oivan tilaisuuden näyttää omaa osaamista ja omatoimisuutta. Toisille etätyö on kuitenkin voinut olla alusta lähtien tuskallista puurtamista, kun oman työn tukena ei enää ole tuttua työyhteisöä tai oikeaan suuntaan ohjaavaa esimiestä.

Todellisen haasteen tämä työelämän digiloikka on kuitenkin tuonut johtamiseen ja esimiestyöhön. Vastuuta on ollut pakko jakaa alaspäin ja samalla on pitänyt luottaa henkilöstön omaan kykyyn ratkaista pulmia. Samaan aikaan kuitenkin osattava tukea ja huomioida myös heitä, jotka ovat videopalavereissa useimmiten ääneti.

– Hyvä esimies on läsnä ja kuulolla, vaikka ollaankin etäyhteyksien päässä. Samalla simppeli ”miten sulla menee”-kysymys on tänä päivänä entistä tärkeämpi, Esimiesakatemian toimitusjohtaja ja vastuuvalmentaja Hannu Säkkinen korostaa.

Poikkeustilanteissa tarvitaan hyvää viestintää ja muutosjohtamistaitoja

Monessa työyhteisössä ehdittiin kesän aikana elätellä toiveita paluusta entiseen arkeen. Koronan toinen aalto on kuitenkin tehnyt selväksi sen, ettei vanhaan yksinkertaisesti ole enää paluuta.

Säkkisen mukaan tämä on nyt syytä sisäistää niissäkin yrityksissä, jotka ovat vielä sinnitelleet vanhoilla metodeilla eteenpäin.  

– Ei tosiaankaan riitä, että siirrytään konttorilta kotiin ja jatketaan sieltä töitä vanhaan malliin. Myös johtamisen ja esimiestyön on muututtava, mikäli halutaan huolehtia henkilöstön jaksamisesta, työhyvinvoinnista ja lopulta menestymisestä, Säkkinen tähdentää.

Kuinka sitten varmistaa, että työntekijät selviävät poikkeustilanteessa?

– Aito vuorovaikutus ja kuuntelemisen taito ovat etäjohtamisessa äärimmäisen tärkeitä, mutta nyt esimieheltä vaaditaan entistä enemmän myös omaa aktiivisuutta. Jos ennen pidettiin oman huoneen ovi aina auki, nyt on mentävä itse henkilöstön luo – vaikkapa videolla tai puhelimitse, Säkkinen opastaa.

Aivan oma lukunsa on viestintä, jonka merkitystä ei voi koskaan muutostilanteessa korostaa liikaa.

– Ilman avointa ja rehellistä viestintää henkilöstön on vaikea ymmärtää ja sisäistää, miksi muutosta ylipäätään tarvitaan. Ja ilman henkilöstön sitoutumista tulokset jäävät heikoiksi, Säkkinen painottaa.

Esimiesakatemia – Finnish Leadership Academy

Johtamisen, esimiestyön ja organisaatiokulttuurin kehittämisen asiantuntija- ja valmennusyritys

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit