Koti bisnes Mukiinmenevä pakkauskartonki torjuu maailman muoviroskaongelmaa

Mukiinmenevä pakkauskartonki torjuu maailman muoviroskaongelmaa

Valtava osuus maailman muovijätteestä syntyy pakkauksista tai pakkausteollisuuden tuotteista. Myös pahviset kertakäyttökupit ja -pakkaukset on mielletty ympäristöpahiksiksi sisältämänsä muovipinnoitteen vuoksi. Enää ei tarvitse olla näin, sillä Kotkamillsin kehittämät pakkaus- ja elintarvikekartongit tarjoavat ympäristöystävällisen vaihtoehdon muovisille ja muovipinnoitetuille pakkauksille.

767
0

Kotimainen Kotkamills on vastannut ympäristöä uhkaavaan muoviroskahaasteeseen. Yrityksen täysin kierrätettävä ja biohajoava pakkauskartonki soveltuu kertakäyttökuppeihin ja monenlaisiin elintarvikepakkauksiin, kuten pikaruoka- ja jäätelöpakkauksiin sekä pakaste- ja salaattirasioihin. 

Kotkamills on jo tehnyt ensimmäisen suuren sopimuksensa kahvijätti Lavazzan kanssa ja uusia sopimuksia on tulossa, kunhan koronatilanne helpottaa.

Helppo kierrättää

– Johtava ajatus kehitystyössämme on ollut se, että tuotteemme ovat ennen kaikkea helposti kierrätettäviä, eli ne voidaan kierrättää normaalin jätepaperin ja pakkauskartongin kanssa. Kartongin raaka-aineet pulpperoituvat uusiomassan valmistuksessa kokonaan eli kartongin kuidut saadaan kokonaisuudessaan uudelleen käyttöön eikä muovijätettä synny, minkä vuoksi kartonkimme ei häiritse paperin kierrätysprosessia eikä jatkokäyttöä uusiksi paperituotteiksi, Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen toteaa.

Kotkamillsin kartongeissa hyödynnetään ainutlaatuista suomalaista teknologista innovaatiota: vesipohjaisella dispersiotekniikalla tehtyä eristekerrosta, joka estää nesteen, kosteuden tai rasvan imeytymisen kartongin läpi.  

– Tavallisten muovitettujen kertakäyttökuppien kierrätys on erittäin hankalaa ja kallista. Sen sijaan paperin ja kartongin kierrätykselle on olemassa valmiit laitteet ja toimivat käytännöt, eli pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen siltä osin, Hämäläinen sanoo. 

Paperikuitu kiertää kierrätysprosessissa yhä uudelleen moneen kertaa, mikä vähitellen alkaa heikentää lopputuotteen laatua, jos kierrossa on liian paljon jo ennestään kiertänyttä paperia.  Kotkamillsin kertakäyttötuotteet on tehty pääasiassa kemiallisesta neitseellisestä sellukuidusta, joka tarjoaa tärkeätä lisävahvistusta kierrätyspaperimassan valmistukseen.

– Olemme erityisen tyytyväisiä siihen, että tuotteemme suojakerrosominaisuudet riittävät täysmuovimukien korvaamiseen.  Erilaisissa tapahtumissa voidaan esimeriksi muoviset oluttuopit korvata nyt meidän kartonkituopillamme, Hämäläinen korostaa.

Korona-aika suosii kertakäyttöastioiden käyttöä, koska ne mahdollistavat hygieenisen ruoka- ja juomatarjoilun ilman sotkuisten kestoastioiden käsittelyä ja tiskaamista.  

Kotkamills Editor Helsinki
Mitä helpompaa kierrätys on, sitä paremmin ihmiset kierrättävät tuotteet, toimitusjohtaja Markku Hämäläinen ja kestävän kehityksen johtaja Saila Kettunen korostavat.

– Kartonkikuppi, aikanaan terveyskupiksikin mainittu, on kehitetty, jotta voitaisiin ehkäistä tautien, kuten tuberkuloosin ja influenssan leviämistä. Maailmanlaajuisesti ajatellen kartonkikuppimme ovat käyttäjän kannalta paljon hygieenisempiä ja turvallisempia kuin kestokupit, Kotkamillsin kestävän kehityksen johtaja Saila Kettunen kertoo.

Kaikki hyödynnetään

Kotkamillsin integroitu tehdaskokonaisuus pystyy käyttämään arvokkaan puukuidun kokonaan hyödyksi tehokkaan tuotantoprosessin ansiosta. 

– Tehdaskonseptimme on sellainen, että puuraaka-aine tulee tukkeina sahalle, jossa niistä valmistetaan ihan normaalia sahatavaraa. Sahauksen sivujakeena syntyy sahanpurua ja haketta, jotka nekin hyödynnetään. Sahanpurusta keitetään sellua. Tehdaskokonaisuuteemme kuuluu yksi suurimmista pelkkää sahanpurua käyttävistä sellutehtaista. Tehtaamme käyttää oman sahan sahanpurujen lisäksi lähialueiden muidenkin sahojen sahanpurun selluntuotannon ja paperinvalmistuksen raaka-aineena. Sahanpuru soveltuu erinomaisesti imukykyisen voimapaperin valmistamiseen, jota tuotetaan laminaattiteollisuuden käyttöön, ja jossa se sitoo hiiltä jopa vuosikymmeniä, Kettunen kertoo.

Hakkeesta puolestaan tehdään CTMP- eli kemitermomekaanista massaa, joka hyödynnetään mukien ja kartonkipakkausten keskikerroksessa. 

– Puuraaka-aineen lisäksi myös jäte- tai sivuvirrat hyödynnetään. Puun kuoresta tehdään energiaa. Vedenpuhdistamon lietteestä tehdään ekolannoitetta, jolla pystytään korvaamaan teollisesti valmistettuja lannoitteita, ja vähentämään typpi- ja fosforipäästöjä, Kettunen toteaa.

Kotkamills

Kotkamills on vastuullinen kumppani, joka valmistaa innovatiivisia, uusiutuvasta luonnonvarasta, puusta kehitettyjä tuotteita. Tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, kierrätettäviä ja turvallisia käyttää.

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit