Koti bisnes Puhtaudelle omistautunut hydrauliikkakomponenttitoimittaja tähyää Euroopan markkinoille

Puhtaudelle omistautunut hydrauliikkakomponenttitoimittaja tähyää Euroopan markkinoille

141
0

Suomen suurimmalla hydrauliikkalohko- ja komponenttitoimittajalla ST-Koneistus Oy:llä on kaksi kovaa kasvuvuotta takana. Vaikka hydrauliikkakomponenttien kysyntä on ollut yleisesti korkealla tasolla, ei se ole koko totuus ST-Koneistuksen viime vuosien kasvutarinassa – myös jatkojalostuspalveluita on systemaattisesti kehitetty. Niillä tarkoitetaan hydrauliikkalohkoihin suoritettavaa kokoonpanoa ja testausta. Yritys on tarjonnut kyseisiä palveluita jo vuosia, mutta kahden viime vuoden aikana niitä on alettu markkinoida aktiivisesti lohkovalmistuksen rinnalla. Kokoonpano- ja testaustoiminnan tuotteistaminen palveluksi on vaatinut investointeja.

– Käytimme viime vuonna 4 miljoonaa euroa toimintamme kehittämiseen. Laajensimme tuotantotilojamme, hankimme kuusi uutta työstökonetta sekä uuden PalleTech FMS-järjestelmän, kertoo ST-Koneistuksen toimitusjohtaja Jarkko Selin.

Laajennuksen yhteydessä yritys otti huiman edistysaskeleen myös juuri kokoonpano- ja testauspalveluiden kannalta. 

– Rakensimme kokonaan uuden kokoonpano- ja testaustilan, jonka puhtaustasoon on käytetty erityistä huomiota. Sisäilma suodatetaan ja tila ylipaineistetaan siten, että ovien avautuessa paine työntää sisäilmaa oviaukosta ulospäin. Kokoonpanotilaan johtavat sisäänkäynnit ovat eristetty kaksoisovilla, joista vain toinen on kerrallaan auki.

Edelläkävijyyttä vaativalla alalla

Komponenttipuhtauden merkitys on Selinin mukaan korostunut alalla viime vuosina. ST-Koneistuksen kaikki tuotteet puhdistetaan TEM-jäysteenpoistokoneella. Kone puhdistaa kaikki sisä- ja ulkopinnat yhdellä käsittelykerralla. 

– Asiakkaamme eivät ole varsinaisesti vaatineet meiltä puhtaustason parantamista, vaan olemme halunneet olla siinä suhteessa edelläkävijöitä. Tuotteiden puhtaus ja tinkimätön laatu ovat tällä alalla kilpailuvaltteja.

Yritys onkin erikoistunut hydrauliikkakomponenttien suunnitteluun, valmistukseen ja kokoonpanoon. Sen konekanta on äärimmäisen moderni. Uusista tiloista löytyvät esimerkiksi kaksi uutta Mazak HCN-6800 -monitoimityöstökeskusta. 

– Toiminnassamme on kyse kuitenkin paljon muustakin kuin pelkistä koneista. Vaikka peruskonepajalla olisi täsmälleen sama konekanta kuin meillä, ei se varmastikaan pystyisi toteuttamaan meidän tuotantoprosessia aihiosta venttiilivalmiisiin hydrauliikkalohkoihin. 

Lähivuosina yritys haluaa vahvistaa asemaansa Euroopassa. Vienti onkin kasvanut tasaisesti vuosittain ja asiakaskunta kotimaan rajojen ulkopuolella laajenee koko ajan. 

– Tällä hetkellä noin 30 prosenttia myynnistämme on suoravientiä ulkomaille. Luku on huomattavasti suurempi, jos myös isojen suomalaisten kone- ja laitevalmistajien kautta ulkomaille päätyvät tuotekokonaisuudet lasketaan mukaan. Tällä hetkellä suoravientimme kohdistuu muun muassa Ruotsiin, Tanskaan, Saksaan, Puolaan sekä Irlantiin, Selin tiivistää. Teksti: Kati Keturi

ST-Koneistus Oy

• Erikoisosaamisena hydrauliikkalohkojen ja -komponenttien suunnittelu, valmistus ja kokoonpano

• Alan nykyaikaisin laitekanta

• Standardointi: ISO 9001 ja ISO 14 001 (2015-versiot)

• Perustettu 1970

• Liikevaihto n. 10 milj. euroa (2018)

www.st-koneistus.fi

ST-Koneistus Oy

• Specialkompetens: planering, tillverkning och montering av hydraulikblock och -komponenter • Branschens modernaste maskinpark Standarder: ISO 9001 och ISO 14 001 (2015-versionerna)• Grundat 1970• Omsättning ca 10 milj. euro (2018)

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit