Koti bisnes Raahen Satama – pohjoisen teollisuuden sykkivä sydän

Raahen Satama – pohjoisen teollisuuden sykkivä sydän

Kehittyvät satamat ovat elinvoimaisen teollisuuden elinehto. Näin on myös Pohjois-Suomessa, jossa Raahen Sataman säännöllinen linjaliikenne eri puolille Eurooppaa palvelee yrityksiä läpi vuoden. Isotkin laivat pääsevät laituriin helposti, sillä väylän syväys on 10 metriä. Maata pitkin satamaan pääsee kätevästi junalla ja E8 kulkee vierestä. Oulun lentokentälle on vain tunnin matka.

267
0
Kuva: Aleksi Friman
Raahessa on yritystoiminnalle erinomaiset olosuhteet ja toimiva yhteistyöverkosto Raahen Sataman, kaupungin ja yrittäjien välillä, toteavat kaupungin kehittämisen toimialajohtaja Pasi Pitkänen, sataman toimitusjohtaja Pauli Sarpola ja Miilukangas-konsernin toimitusjohtaja Pekka Miilukangas. Kuva: Aleksi Friman

– Kehitämme toimintaamme jatkuvasti asiakkaittemme tarpeiden mukaan. Sijaitsemme pohjoissuomalaisten yritysten kannalta liikenteellisesti loistavassa paikassa. Olemme kasvaneet yhdessä Rautaruukin, nykyisen SSAB:n Raahen terästehtaan kanssa ja olemme Perämeren toiseksi suurin satama. Terätehtaan tarvitsemien satamapalvelujen systemaattinen kehittäminen on aina ollut meille tärkeää ja näistä samoista tehokkaista palveluista hyötyvät myös muut alueen yritykset, sanoo toimitusjohtaja Pauli Sarpola.  Hän näkeekin toimintakykyisen ja asiakkaitten tarpeet huomioon ottavan sataman äärimmäisen tärkeäksi koko Pohjois-Suomen teollisuudelle. 

–  Satama ja siellä toimivat operaattorit työllistävät paikallisia, mutta samalla sataman toiminnot mahdollistavat viennistä ja tuonnista riippuvaisten  yritysten elinmahdollisuudet. Tätä kautta tehokkaiden satamien merkitys on Suomelle äärimmäisen tärkeää, muistuttaa Sarpola. 

Vilkas, ympärivuotinen satama

Raahen Satamassa käy vuosittain 600 alusta. Ne kuljettavat kaikkea, mitä teollisuus ja yritykset tarvitsevat mm. malmeja, kivihiiltä, terästä, sahatavaraa, kontteja sekä projektituotteita. Jotta tulevaisuudessa nykyistä suuremmatkin alukset pääsevät  satamaan, suunnitellaan väylän syväyksen nostamista parilla metrillä 12 metriin saakka. Näin toiminta tehostuu entisestään. 

– Olemme viime vuosina profiloituneet myös projektituotesatamaksi. Niiden osuus on kasvanut ja kauttamme kulkee nyt erityisesti tuulivoimaloiden osia. Tänä vuonna satamaamme tuli 42 tuulivoimalan osat, joiden jatkokuljetus tuulipuistoihin vastasi lähes 550 rekkakuormaa, selvittää Sarpola. 

Tuulivoimalarakentamisen voimakas lisääntyminen on merkinnyt Raahen Satamalle lisää töitä ja näin on myös tulevaisuudessa. 

– Olemme rakentaneet 15 hehtaaria uusia varastoalueita ja nyt meillä on loistavat tilat hallita isoja tavaravirtoja molempiin suuntiin. Myös kaksi uutta laituria on suunnitteilla. Olemme varautuneet myös Hanhikiven ydinvoimalan vaativiin tavarakuljetuksiin. Ydinvoimalahan rakennetaan puolen tunnin ajomatkan päähän satamastamme, kertoo Sarpola. 

Raahen Satama Oy tarjoaa yrityksille kontitus- ja varastointipalveluita sekä edullista kaukolämpöä.

Sataman alueella toimii Puulaakso, jossa on nimensä mukaisesti puualan teollisuutta ja se hyödyntää terästehtaalta saatavaa lämpöä mm. puutavaran kuivauksessa.

Sataman ja terästehtaan välittömään läheisyyteen on kaavoitettu valmiiksi lisää kasvutilaa yrityksille. 

Raahen Satama

Raahen Satamassa käy vuosittain noin 600 laivaa. Ympärivuotinen liikenne on jatkunut yli 40 vuoden ajan. Sataman kautta kuljetetaan erilaisia raaka-aineita ja irtolasteja, terästä, sahatavaraa, kontteja sekä projektiluontoisia laivauksia. Raahen Satama tarjoaa yrityksille kontitus- ja varastointipalveluita sekä edullista kaukolämpöä. Raahen satama-alue on vienti- ja tuontiteollisuudelle erinomainen logistinen sijoittumispaikka; se sijaitsee valtatie 8:n läheisyydessä ja sähköistetyn radan varrella. Rautatieyhteydet Venäjälle ovat sujuvat.

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit