Koti kuluttajalle Rinnekoti on Suomen suurin työssäoppimispaikka

Rinnekoti on Suomen suurin työssäoppimispaikka

316
0

Rinnekoti haluaa yhteiskunnallisena yrityksenä huolehtia osaajien koulutuksesta ja osaamisen kehittämisestä vaativaan kehitysvammatyöhön. – Se on meidän velvollisuutemme, toimitusjohtaja Anu Kallio toteaa.

Rinnekoti on Suomen suurin yksityinen kehitysvammapalveluiden tuottaja, ja neljänneksi suurin hoivayhtiö, joka työllistää reilut 1000 vakituista työntekijää. Toimitusjohtaja Anu Kallio muistuttaa, että Rinnekoti on myös yhteiskunnallinen yritys. – Se tarkoittaa, että käytämme liiketoiminnasta syntyneen voiton merkittävässä määrin asiakkaillemme tarjottavien palvelujen kehittämiseen sekä asiantuntemuksen kasvattamiseen kehittämällä henkilökuntamme osaamista. Luomme myös innovatiivisesti uutta mm. koulutusrintamalla – esimerkiksi yhteistyössä Helsingin yliopiston logopedian laitoksen kanssa pilotoimme uutta autismikoulutusta osaksi maisteriopintoja. 

Kallion mukaan Rinnekoti kokee kouluttamisen yhteiskunnalliseksi velvollisuudeksi, josta halutaan kantaa vastuu. – Asiakaskuntamme on erityinen ja meiltä kehitysvammapalveluiden suurena palveluntuottajana löytyy siihen tarvittavaa syväosaamista ja resursseja.  

Aukko hoitajakoulutuksen opetussuunnitelmassa

Rinnekoti paikkaa myös toisen asteen koulutuksessa ammottavaa aukkoa. – Lähihoitaja- ja sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelmassa ei ole huomioitu kehitysvammatyötä. Niinpä meille ei valmistu oppilaitoksista suoraan osaajia, joilla olisi valmiudet kehitysvamma- ja autismikirjon ohjaustyöhön. Opiskelija voi kartuttaa osaamistaan opiskeluaikana vain siinä tapauksessa, että hän tekee opintoihin kuuluvan työharjoittelun kehitysvammaisten parissa. Me paikkaamme osaamisvajetta antamalla itse uusille osaajillemme tarvittavaa teoriaopetusta, palveluliiketoiminnan johtaja Leila Rutanen taustoittaa. 

Koulutusta kaikissa kanavissa

Rinnekoti onkin Suomen suurin vammaispalvelutyön työssäoppimispaikka lähi- ja sairaanhoitajille. – Olemme räätälöineet kehitysvammatyöhön suuntaavan koulutuskokonaisuuden, joka suoritetaan Suomen Diakonissaopistolla. Meillä on muutoinkin aktiivinen koulutuskalenteri, josta löytyy monen tasoista lakisääteistä-, täsmä- ja menetelmäkoulusta osaajille ympäri vuoden. Uutta on myös verkko-oppimisympäristö, joka tarjoaa tiedonjanoisille mahdollisuuden täydentää osaamistaan itsenäisesti eri teemoihin liittyen. Meillä pääsee myös työkierron kautta harjoittelemaan sisäisesti vaikkapa mentorin avulla, Rutanen kertoo.

Korkea työtyytyväisyys näkyy asiakkaiden arjessa

Koulutusmahdollisuudet näkyvät myös henkilöstön työtyytyväisyytenä. – Kun työntekijä pääsee kehittämään ammattitaitoaan, se motivoi. Näin syntyy hyvän kierre, jossa tyytyväisen työntekijän tarjoamat palvelut tukevat asiakkaiden arkea, joka kumpuaa kehitysvammaisen hyvinvointina koko yhteiskunnan tasolle. Siitä olen erityisen ylpeä ja iloinen, Kallio toteaa lopuksi. 

www.rinnekoti.fi

Rinnekoti

Rinnekoti on Suomen monipuolisin yksityinen kehitysvamma-alan toimija. Olemme yhteiskunnallinen yritys ja yleishyödyllinen säätiö. Tuotamme apua, tukea ja asiantuntemusta jokapäiväisiin hyvän elämän tarpeisiin.

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit