Koti international Snurra in i positiv spiral med NAPCON

Snurra in i positiv spiral med NAPCON

366
0
Vår programvara testas alltid direkt i praktiken, säger Perttu Tuomaala och Andreas Frejborg

Digitala lösningar för maximal produktivitet och energispar.  

– Om en chef frågar vad NAPCON kan göra för sina kunder, svarar jag att vi kan göra pengar. Mer pengar än tidigare av befintliga resurser. Pengarna kan investeras för att utveckla verksamheten och lyfta upp den till en ny nivå, säger Andreas Frejborg, på NAPCON en affärsenhet inom Neste ingenjörsbolag Neste Engineering Solutions.

Processindustrin är i ett brytningsskede. Sedan många år drivs processer via digitala styrsystem. Men det finns vinst att göra genom att koppla upp fler maskiner, integrera it-system och och analysera stora mängder data. Det här gör NAPCON:s produkter, förklarar Andreas Frejborg.

En dator som kör en processanläggning i stället för en operatör minimerar kostnader, maximerar nytta och gör små ändringar i processen vid behov.

NAPCON:s lösningar effektiverar verksamheten med fem till tjugo procent.

– De minskar energiförbrukningen och mängden råvaror eller ökar slutprodukten som håller sin standard. Oftast allt detta i kombination. De hjälper företag att fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt, säger Frejborg.

Satsning ger snabba resultat

Digitala verktyg är välkända inom processindustrin, men en del företag avvaktar i hopp om ännu bättre metoder i framtiden. Frejborg anser att det lönar sig att ta steget ut.

– Investeringen är betydande, men återbetalningstiden är bara tre till tolv månader beroende på anläggningens storlek. Varför vänta när man redan har möjlighet att få ut mer och börja utveckla sin verksamhet?

Specialiserad expertis

NAPCON är en enhet i den finska energiconcernen Neste. Dess historia inleddes på 1980-talet då Neste började utveckla digitalisering för att bli effektivare och miljövänligare. 

– Datan för vår programvara har samlats in på Nestes industriområde i Sköldvik under årtionden. Fyra år sedan föddes NAPCON och vi började erbjuda lösningar för kunder, säger Perttu Tuomaala, enhetschef på NAPCON.

Med ett åttiotal anställda är NAPCON en liten aktör i sin branch.

– Här jobbar ingenjörer och matematiker med gedigen erfarenhet av processteknik. NAPCON är en smidig partner med snabb programutveckling. Vår kärnprodukt är programvara och vi har inga andra intressen. Produkterna skräddarsys enligt kundens behov, säger Tuomaala.

Stark tillväxt med fokus på Norden

Kurvan pekar uppåt för NAPCON. I fjol var tillväxten trettioåtta procent. Förutom Neste samarbetar NAPCON bland annat med petrokemiföretaget Borealis och mjölkjätten Valio. Tillsammans med NAPCON har Valio maximerat sin produktion av vasslepulver.

– Vi har redan nordiska kunder och vi strävar efter att få fler kunder särskilt i Sverige. Våra kundrelationer är långvariga. Ingen som börjat använda NAPCON har avstått från det, säger Tuomaala.

Neste Engineering Solutions implementerar Nestes innovationer i industriell skala, genomför stora industriella investeringsprojekt och är en solid partner som hjälper sina kunder att kontinuerligt utveckla sin produktion.

Text: Pia Iisaho

Bild: Ismo Henttonen

Napcon

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit