Koti asuminen Teemahoivakodeissa luonto tulvii arkeen

Teemahoivakodeissa luonto tulvii arkeen

454
0

Savotanpuisto on Attendon elämäntapakoti ikäihmisille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että muistisairaudesta huolimatta asukkaat elävät itsenäistä, vireää ja omaehtoista elämää.

Attendo Savotanpuisto on noin vuoden toiminut muistisairaiden ikäihmisten hoivakoti Oulun Metsolankankaalla. Savotanpuisto sijaitsee vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Oulun keskustasta ja moottoritie on melkein kivenheiton päässä, mutta sitä ei hoivakodin pihassa arvaisi: kuuluu vain mäntyjen huminaa tuulessa. Puolukkaa ja mustikkaa voi poimia suoraan suuhun polun varresta, jota on turvallinen kulkea myös rollaattorin tai muun apuvälineen kanssa.

Asukkaat leipovat ja valmistavat ruokaa usein, osallistuvat päiväkahvien ja ruuan pöytään kattamiseen ja siivoamiseen sekä muihin talon käytännön arkiaskareisiin. Ulkona käydään niin itsekseen kuin porukalla.

Savotanpuisto on Attendon niin sanottu elämäntapakoti ikäihmisille. Käytännössä se tarkoittaa, että muistisairaudesta huolimatta asukkaat elävät itsenäistä, vireää ja omaehtoista elämää:

– Ovi puutarhaan ja metsään ei ole meillä lukossa vaan asukkaat voivat mennä sinne ihan milloin haluavat lupia erikseen kyselemättä. Metsäalue ja puutarha ovat aidattuja, joten kukaan ei pääse eksymään tai katoamaan omatoimisella ulkoiluretkellä. Toki ulos saa myös hoitajan mukaan tuekseen halutessaan – tai voi lähteä ulkoilemaan kaverin kanssa, kertoo hoivakodin johtaja Eila Braks.

Ikkunoista pihan puutarha, luonto ja auringon valo tulvivat sisään Savotanpuiston ruokailu- ja oleskelutilaan. Ikkunoiden äärellä ikäihmiset voivat halutessaan nauttia luonnon tarkkailusta myös lähtemättä ulos – esimerkiksi vilpoisempina päivinä tai sadesäällä. Puutarhan polut kuitenkin pidetään aurattuina ja turvallisina kulkea myös talvella.

 

Ihan oma koti palvelutalossa

Leena Koskela on asunut Savotanpuistossa melkein hoivakodin avaamisesta lähtien eli pian vuoden.

– Siskoni muutti tänne, joten minäkin sitten halusin tulla tänne, Leena kertoo. Nyt sisarukset asuvat naapureina hoitokodin saman käytävän varrella. Molemmat siskot ovat sisustaneet omat asuntonsa omannäköisikseen.

– Kyläilemme toistemme luona tai menemme yhdessä tuonne ruokasaliin ja olohuoneeseen juttelemaan. On mukavaa olla täällä yhdessä, ja olemme saaneet myös paljon uusia ystäviä täällä. Meillä käy täällä myös vieraita: sukulaisia ja vanhoja ystäviä, Leena kertoo. 

Vierailuaikoja Attendon hoivakodeissa ei ole vaan vieraat saavat tulla ja mennä aivan niin kuin omassa kodissa kuuluukin.

– Huumori on meillä täällä asuvilla yhteinen voimavara. Paljon me naureskellaan yhdessä kaikenlaisille jutuille. Toisaalta kaverin kanssa voi myös istua vaikka ihan vaan hiljaa vierekkäin tuolla yhteisessä olohuoneessa esimerkiksi televisiota katselemassa.Yhdessä olo on mukavaa, vaikkei aina niin paljon puhuttaisikaan, Leena pohtii. 

Eila Braks kertoo muistisairauden voivan vaikeuttaa uusiin ihmisiin tutustumista, joten Savotanpuiston henkilökunta toimii uusien ja jo pidempään Savotanpuistossa asuneiden asukkaiden välillä aktiivisessa esittelijän ja tutustuttajan roolissa.

– Pyrimme siihen, että henkilökuntamme vaihtuvuus on mahdollisimman pientä ja samat hoitajat työskentelevät pääsääntöisesti yhdessä ryhmäkodissa. Kaikilla asukkailla on myös nimetty omahoitaja. Muistisairaille on erityisen tärkeää, että henkilökunta tulee tutuksi. Me työntekijät ja asukkaat olemme samaa yhteisöä ja yhteistä porukkaa. Vältämme kaikkea turhaa hierarkisuutta, Braks kertoo. 

Anitta Iso-Markku

www.attendo.fi

Attendo

Attendo on Ruotsissa vuonna 1985 perustettu Pohjoismaiden suurin terveydenhuolto- ja hoivapalveluyritys. 1990-luvun puolivälin jälkeen Attendo aloitti laajentamisen Norjaan ja Tanskaan. Attendon Pohjoismainen konserni perustettiin vuonna 2007.

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit