Koti bisnes Vertaislainojen tienraivaaja – Fintech-yritys Fixura uudistaa finanssialaa

Vertaislainojen tienraivaaja – Fintech-yritys Fixura uudistaa finanssialaa

222
0

Digitalisaatio ravistelee alaa toisensa jälkeen. Uber on yksi maailman suurimmista taksiyhtiöistä, vaikka se ei omista yhtä ainoaa autoa. Airbnb haastaa puolestaan hotellialaa ilman yhtäkään omaa kiinteistöä.

Digitalisaation trendi myllertää myös talousalaa, minkä seurauksena syntyy erilaisia finanssiteknologia- eli fintech-yhtiöitä. Yksi alan johtavista suomalaisyrityksistä on Fixura. Se haastaa pankit ja muut perinteiset talousalan toimijat auttamalla ihmisiä lainaamaan rahaa keskenään.

– Verkkosivumme toimii yhteyskanavana heille, jotka haluavat lainata tai sijoittaa rahaa. Molemmat asiakasryhmämme asettavat haluamansa lainaehdot, ja kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat, lainat syntyvät reaaliajassa. Koska kaikki tapahtuu automatisoidusti, pystymme pitämään asiakkaiden kulut pieninä”, toimitusjohtaja Mirja Palola kertoo.

Fixuran liiketoimintaa kutsutaan vertaislainaamiseksi. Vaikka ilmiö on alle kymmenen vuotta vanha, ala kasvaa nopeasti, ja toiminta on vakiintumassa; esimerkiksi Yhdysvalloissa eräs vertaislainayhtiö on jo listautunut pörssiin.

Fintech-trendin lisäksi vertaislainaaminen on osa uutta jakamistaloutta. Yhteistä vertaislainayhtiöiden kaltaiselle disruptiiviselle liiketoiminnalle on vanhojen instituutioiden ja toimintamallien haastaminen. Digitaalisessa liiketoiminnassa asiakkaan ja palvelun tuottajan välinen rajapinta ei ole yhtä tarkka verrattuna entiseen.

– Asiakkaat ovat yhä useammin osa tarjottavaa palvelua. Yhtiöiden rooli on ennemminkin luoda puitteet heidän väliselle yhteistyölle. Tarjoamalla teknisen alustan helpotamme ihmisten välistä vuorovaikutusta ja rahansiirtoa, Palola sanoo.

Fixura aloitti toimintansa 2010 ja on Pohjoismaiden suurin ja vanhin vertaislainayhtiö. Yhtiö on alusta lähtien pystynyt tarjoamaan sijoittajille keskimäärin yli 10 prosentin vuotuista tuottoa. Vuonna 2015 Business Insider antoi Fixuralle suuren tunnustuksen listaamalla yhtiön yhdeksi Pohjoismaiden lupaavimmista fintech-yhtiöistä.

Koska vertaislaina-ala on niin nuori, se toimi Suomessa pitkään ilman sääntelyä. Fixura on kuitenkin aina asettanut itse omat eettiset standardinsa toimiakseen ikään kuin ala olisi jo säännelty. Tästä ovat osoituksena esimerkiksi johdolle asetetut sisäpiirisäännöt.

– Alalla on eletty lähes villin lännen tapaan, kun selkeitä säädöksiä ei ole ollut. Me toivotamme lainsäädännön tervetulleeksi, sillä sen seurauksena kaikki vertaislainayhtiöt toimivat samojen sääntöjen mukaan.

Fixura

Fixura auttaa ihmisiä lainaamaan rahaa toisilleen. Fixura tuli markkinoille 2010, mutta liikeideamme on ikivanha. Ihmiset ovat kautta aikain lainanneet rahaa toisilleen ja ottaneet korkoa vaivanpalkkana.

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit